Wednesday, November 26, 2008

Lepakshi temple



Dugunden sonra bir yerlere gidelim demistik ya hani. Satishten fikir alindi hani civarda nereyi gorelim konusu ile ilgili Lepakshi Temple ‘ i onerdi.

Hindistanda oyle bir Tarih ve Kultur mirasi var ki ogrenmekle ve gezmek – gormekle bitecek gibi degil. Ama Tarihi eserlere yaklasimlari bizimkilerden cok farksiz degil. Minimum ozen ve minimum bakim var. Acikcasi Tapinagin 16yy.dan kalma bir Hindu Tapinagi oldugunun disinda cok fazla detay ogrenemedim. Icerde rehberler vardi ama adamlar sadece Telugu konustuklari icin cok isimize yaramadilar. Ama icerdeki mimari ve tas isciligi o kadar buyuleyiciydi ki sadece tas oymalari, tavan resimlerini ve heykelleri izlemek bile sizi dis Dunyadan koparmak icin yeterliydi.

Sonradan eve dondukten sonra tapinak hakkinda ogrendiklerimi paylasayim oncelikle.
Tapinak lepakshi koyunde adindanda anlasilacagi gibi. Lepakshi Andra Pradesh eyaletinin buyuk sehirlerinden Anantapur sehrine yaklasik 114 km mesafede Hindipur sehrinin dogusunda kucuk bir koy. Koyun en onemli parcasi bu onemli ve degerli tapinak. Bu tapinak Vijayanagar mimarinin en onemli orneklerinden biridir. Vijayanagar imparatorlugu 13 yy da Hindistanin orta guney kisimlarinda hukum surmus , kuzeyden gelen musluman istilasina en direncle karsi gelemis kralliklardan biridir. 1614 e kadar kuvvetle direnebildigi musliman istilasina daha fazla karsi duramadigi icin yok olmustur. Tapinak 16yy dan kalma bir hindu tapinagidir ve 3 tanriya adanmistir: Lord Shiva , Lord Vishnu & Lord Viraphadra ( Lord Viraphadra Lord Shiva’ nin en gazap dolu formlarindan biridir )
Tapinakli ilgili su hikaye anlatilir. Lord Rama Sitayi ararken tapinagin oldugu yere dusmus olan Jayatu isimli kus ile karsilasir. Kusa kalkmasini emretti. Kalk = Le pakshi .
Tapinak yekpare Naglinga yapisi olarak Hindistanin en buyuk tapinagi olarak geciyor literaturde. Duvar kabartmalarinda ve tavan suslemelerinde danscilar, calgicilar, ilahi muzisyenler bulunuyor. Ana salonda kusursuz bir Ganesha ( fil basli tanri ) heykeli bulunuyor. Duvar kabartmalarinda davul calan Lord Brahma ve dans eden su perisi Rambha , gaglarinda losus cicekleri tasiyan kazlar gorulmektedir. Orta salonda Muaazam bir Viraphadra resmi bulunmaktadir( karanliktan goremedik ) ve sayisiz efsanelerin resim ve keykelleri ve kabartmalari ile suslu bir tapinaktir. Hindistana gelindiginde mutlaka gorulmesi gereken degerde bir kultur mirasidir.

( Page 1)

No comments: