Tuesday, November 25, 2008

Andra Pradesh trip...

Yeme icme ve Wc faslini tamamladiktan sonar yola koyulduk . Saat 9 ‘ a yetirmemiz gerekiyordu malum. Bu kultirdeki pek cok seye adapte olmakta genelde zorlaniyorsamda bazi seyleri seviyorum. Adi dugun olsada gittigimiz sey dini bir nikah toreni oldugu icin vaktinde orda olmaya cabaliyordular. Saygi her zaman sevgi ve sempatiden once geliyor burda.

09.15 gibi koye ulastik.

Size cok sasiracaginiz bir sey soyleyecegim. Hindistan biliyorsunuz eyelet sistemi ile yonetiliyor. Her eyelet kendi ic islerinde bagimsiz. Hindistanda su an bazi eyaletlerde iktidarda kominist partiler var. Eger yanlsi bilmiyorsam Andra Pradesh ve Kerala bunlardan benim bildigim ornekler.

Bu bilgiyi neden verdigimi merak ederseniz. Sundan koye gelmeden durdugumuz orta olcekli sehirde bir hastane gorduk. Agzimiz acikkaldi. Agnes da Sindhu da Andraya ilk kez geliyorlarmis. Onlarda benim gibi saskinlik ve hayranlikla baktilar binaya. Ayrica bilgilendirmeseydik ben orayi Saray filan sanabilirdim. Muhammed adres sormak icin durdugu iki dakikalik surde gorebildim. O nedenle fotografini cekemedim. Bina hakkindaki bilgiyi tabeladan okudu Agnes. Tabela sanskritce yazilmisti. Bazi binalarin tabelalari hem ingilizce hem hintce ( Sanskrit alfabesi ile ) yaziliyor. Bazi binalar ise sadece sanskritce yazili tabelalar kullaniyorlar. Bu disarda Saray benzeri bir ihticama sahip bina bir Hastane oldugu gibi icerde de tamamen ucretsiz hizmet veriliyormus. Yasasin Kominizm demek istrim sahsen. Burda fakirlik o derecede ki insanlar yemek icin lokma bulamazken saglik masraflari onlar icin cok bel bukebiliyor.

Zaten cok yakindaymisisz 5 dk gecmedi koye ulastik. Ulastigimizda seramoni henuz baslamisti. Satish hemen bizi karsiladi ve bizi en one oturttu. Koy dedigime bakmayin siz etrafta hic ev filan gormedim. Ama Oyle bir alan ki etrafi zengin birileri tarafindan yaptirilmis binalarla cevrili bir kompleksin orta kisminda kurulmus sadece ustu kapatilmis cadir benzeri bir seyin cevresinde yapiliyor dugun. Nikah ise Bu alanin en gozuken noktasinda Sanhengibi kurulmus Yuksekce , ciceklerle suslenmis bir yukseltinin uzerinde kiyiliyor. Yazik gercekten genc cifte kiydilar .  Toren 1.5 saatte yakin surdu. Benim icim daraldi onlarinki de mutlaka daralmistir. Kendi nikahlarinizi hatirlayin evliler. Sehirlerde boyle olaylari buyuk Convention Centerlarda yapiyorlar. Koylerde de boyle oluyormus. Bir buyuk 2 de kucuk cadir kurulmus Alana. Kucuk cadirlarda yemekler pisiyordu.

Gelin Bangalorede calisip yasiyormus., Damat ise Mumbai de ! ( Mumbai = Eski Bombay sehiri Tanri Mumbaya adandigi icin adi degistirlmisti. ) Fakat ikisininde aile buyukleri bu koyde yasadiklari icin dugun burada yapiliyormus. Daha once de soyledigim gibi gorucu usulu bir evlilik bu. Hala Hindistanda es secimleri kast farklari gozden kacirilmaksizin annelerin ve tabii babalrinda onayi ile sectigi kizlarla yapiyor erkekler. Ask evlilikleri %1 yada belki de Binde 1 . Ayrica da Farkli kastlardan evlilik sanirim iki dunyanin bir araya gelebilmesi kadar olasi bir durum. Evlilik sonrasi hic sasirmayacaginiz gibi Gelin kizimiz Mumbaiye tasinacakmis. Itirazim var bu kadinlarin tum Dunyadaki degismeyen kaderine. Neyse Arabesklesmeyeyim heman. :)

( Page 3 )

No comments: