Monday, December 31, 2007

Mysore a yolculuk

29-30 Aralik 2007 C.tesi & Pazar

Yilbasinda Dubai de yaptigimiz planlarimiz Vize engeline takilinca biz de rotamizi civarda bir rotaya cevirip Domestik kesifler yapmayi tercih etmeye karar verdik.

Bangalore 5.7 milyon nufusu ile 192.791 km2 alan uzerinde , Kannada , Urdu ve Telugu dillerinin yaygin oldugu Hindistanin guneyinde Karnataka eyaletinin baskentidir. Fakat bu eyaletin ilk ve en eski baskenti olan MYSORE’ a 2 gunluk kisa bir tur duzenledik. Bunun icin bir gece onceden yapilan kucucuk bir bavul bizim icin kafi olacak dusuncesiyle ikimize tek bir bavul hazirlayip sabah 06:30 da soforumuz Manju rehberliginde yola ciktik. Son 8-10 yil icinde Bilisim sektorunun elinin Bangaloreye degmesi sonucu sehrin kontrolsuz sekilde buyumesinin kismen sahitleri olduk. Sehirin disina dogru ciktikca sefalet ve pisligin boyutlarini gozlerimizle gorduk. Yolda Ugurla sohbetimizde de sik sik konu oldugu gibi ulkelerin gelismislik duzeyleri ne kadar asagilardaysa dinlerin Insanlar uzerindeki gucu ve kontrolunun aksi oranda buyudugunu gorebilme imkani bulduk. Sabahin o saatinde karnini doyurmak yerine Tanrilarina cicekler adamayi secen insanlar doluydu sokaklar. Gune boyle baslamak onlari daha mutlu ediyor olmali.

Ama yeni bir ulke kesfederken hep yaptigim gibi insanlari kendi deger yargilarimla , yasam bicimimle kiyaslamak yerine onlarin kosullarini ve zaman dilimlerini baz almaya calisarak degerlendirmek icin caba sarfediyorum. Kimseyi kucuksemeyi , asagilamayi , yadirgamayi kendime hak gormuyorum. Onlarin dunyayi algilama bicimleri , yasamdan haz alma bicimleri buydu ve bize dusen sadece saygi gostermektir.

Yolu sadece cevreyi izleyerek tukettik sanirim cunku hep soyledigim gibi burasi bambaska bir dunya ve bizim gibiler icin kesfedilcek o kadar cok sey var ki !

Yolda gectigimiz kasabalarin sabah telasi gorulmeye degerdi. Insanlar biryerelere gidebilme telasina kitlenmis durumda cevrelerindeki baska hicbir seyle ilgili degiller. Haftasonu olmasina ragmen kucuk cocuklarin sirtlarinda henuz neden olsdugunu bilmedigim bir sekilde okul uni formlari ile okul yolundalardi. Yol kenarlari Hindistan cevizi saticilari ile doluydu. Cevizin ferahlatici ve doyurucu etkisi yadsinamaz bir gercekti ve denemeliydik. Buraya sadece gozlerimizle tanik olmak haksizlik olurdu . Buna damagimizi da dahil etmeliydik ve bizde bunu yaptik. Hala yerel yemeklerle mucadele halinde oldugumuzuda unutmamak gerektiginden sabah yanimiza hazirladigim kucuk sandviclerimiz ve minik termosdaki cayimizla kahvaltimizi etmek hayalindeydim ama manju buna izin vermedi. Soyle ki cok suratli kullandigi icin arabayi dogrusu cesaret edemedim bu plani uygulamaya. Yolumuz 150 km lik bir mesafeydi. Yari yolda Manju bir Caffe shop da durdu neyse ki. ! Onun icin ozel Vejeteryan hazirladigim sandvicleri ona verip biz bir elimizi yuzumuzu yikayalim diye Caféye girdik. Sonra birde kahve icelim gelmisken dedik. Ama ben nerden bile bilirdim ki Bastille de yedigim Browniden sonra hayatimda yedigim en lezettli Browniyi bu yol ustu cafesinde bulacagimi. Planladigimin disinda ama cok lezzetli bu kahvaltidan sonra yola koyulduk. Ramanagaram ve Channapatna ve Mandya guzargahini takiben Mysore’ a ulastik.

Mysore Wondeyar Maharajalarinin saltanat yillarina ait cok fazla kalintilara sahip gercektten gorulmeye deger bir eski baskent. 950.000 kisilik bir nufusu barindiriyor. Tahta resimler, Ipek , Sandal Agaci sehrin en onemli urunleri. Sehri Ashtanga Yoga’ nin da merkezi ayni zamanda. Gerek Alisveris yapmak , gerek tarihi ve dogal yerleri gezmek ve gerekse de Yoga ile bedeninizi egitmek , ruhunuzu arindirmek istiyorsaniz Mysore kacirilmaz bir firsatlar sehri.

Mysore’ un mistik adi Mahisuru dur. Bu adi Tanrica Chamundi ‘ nin esir ettigi iblis Mahishasuradan alir. Mysore Vijayahganar imparatorluguna 1399 - 1565 yillari arasinda baskentlik yapmistir. 1565 de imparatorlugun cokusumden sonra bagimsizligini ilan etmistir. 18. yy’ in ilk ceyreginde Hyder Ali ve Tipu sulatinin tahta el koymasi disinda Wodejar lar 1947 yilina kadar burada hokum surmuslerdir. 1956 yilinde yeni cumhuriyetin sekillenmesinden sonra wodejarlar eyaletein basinda vali olarak kalmislardir.

Mysore ulasir ilasmaz otelimiz Hotel Ragaallis ‘ e yerlestik bavullarimizi odaya biraki asagida Ugur ‘ un sekreterinin bize tavsiye ettigi seyahat ajansindaki adam ile irtibata gectik. Gelmeden kendimize cizdigimiz guzergahi tamamen degistirerek bizi Bandipur Milli Parkinda Safariye yonlendirdi. Bu sekilde daha pratik ve daha az yorucu bir rota olacagini soyledi. Yanildigini ertesi gun anladigimizda cok gec olucakti.

Sirt cantamizdaki minik erzakimizla birlikte 80km lik Bandipur yoluna koyulduk. Bandipur milli Parki Tamil Nadu – Karnataka sinirimda 880 km2lik br alanda kurulu icinde 5000 asya fili Gaur’ lar ( Asya bizonlari ) Chital’ ler ( benekli ceylanlar ) panterler, Tembel ayilar , Langurlar (Hindistan'da yaşayan, kül rengi veya kırmızıya çalan sarı tüylü, büyük bir maymun ) , Sambar’ lar ( Asya ceylanlari ) barindiran muhtesem bir park. 80 adet Kaplan rapor edilmis bu parkta ama cok nadir insanlara gorundukleri soyleniyor.

File binmek hayali ile yola cikmistik. Kisi basi 50 rupe karsiligi 4 kislik gruplar halinde Fil safari yapilior bu parkta. Araba ile parkda dolasmak kesinlikle yasak. Fil safari disinda 25rupe karsiliginda Orman idaresinin duzenledigi saat basinda kalktan otobus turlari ile de parki gorebilme sansiniz var. Unutmadan bu fiyatlar yerel halk icin gecerli. Turistik tum merkezlerde fiyatlar yabancilar icin en az iki kati hatta 5 katina kadar cikabiliyor. Eee ne demis atalar herkes tuttugunu opuyor malum !

Parka ulasmamis 2 saatimizi aldi. Yerel saat ile oglenden sonra 15:30 da orda oldugumuzda ogrendik ki Fil safari 17:00 den once yokmus. Eger Fil Safariye kalirsak otele cok gec donecek ve yemegi kacirip tum gece ac kalicaktik. Zira burada 23:00 den sonra heryer kapali. Malesef Fil safariyi bir baska zaman birakip otobuse binmeyi sectik. 55 dakikalik otobus gezisinde ( sansim sagolsun ) Maymun ve Chital ‘ ler disinda fazla bir sey goremeden geri donduk. Zaten orman yonetimi kocaman bir uyari yazmis yola cikanlara bir sey goremeden donebilirsiniz diye. Piyango bize vurdu. Otobusde yerel bir ziyaretci otobus soforune niye bir sey gormedikleri konusunda sert cikislarda bulundu ama adamin bir sucu yok ki orasi Hayvanat bahcesi degil ki dogal ortam . Hayvancilarin cani gorunmek istemedi o gun insanlar ne yapsin. Bizde ayni husran duygulari icinde geri yola ciktik. Otele dondugumuzde 450 km.lik yolun verdigi yorgunlukla yemege gittik. Artik yavas yavas yemekler konusunda fikrim var. Cok karnim doymasa da ac da kalmiyorum. Naan adinda bir ekmekleri var. Sormayin sanirim sicak ve naan ile kendimi imha edebilirim. Bizim gozlememize cok benziyor. Sadesi, Tereyaglisi, Pataeslisi, Kiymalisi ve sarmisaklisi var.

Yemek yendikten sonra gunun yorgunlugu kendini siddetle gosterdi. Ben de zaten artik karsi koyacak durumda olmadigim icin nasil sizdigimi animsamiyorum bile..

Bazi kaynaklar vereyim :

http://en.wikipedia.org/wiki/Naan

http://www.mysoretourism.org/index.htm

http://www.junglelodges.com/resort_overview.asp?resort=Bandipur

http://www.youtube.com/watch?v=ZXOSO6nU_Z8

1 comment:

ranable said...

fil safari i$i olmadi mi yaniii? baska sorularim da var: hava kacta karariyor? orada da noel yüzünden böyle batili usulü cam agaci filan var miydi cevrede? muhtemelen otellerde, lüküs yerlerde vardir. biraz daha parali kesim tamamen batili gibi mi yasiyor? hindistan cevizini delip suyunu mu iciyorlar, kirip etli kismini mi yiyorlar? yoksa sirayla hepsi mi? (: